Zvláštní osobní vlak do Karviné města [2021]

Dne 28. 2. 2021 se na Karvinsku stranou aktuálního dění ve světě uskutečnila skromná železniční akce. Tento den byl zároveň posledním dnem, kdy na trati 320 byly pravidelné osobní vlaky mezi stanicemi Dětmarovice a Petrovice u Karviné v režii železniční dopravy. Od 1. 3. 2021 provoz přechází do náhradní autobusové dopravy. Prozatím z důvodu výluky, nicméně dle zatím neoficiálních informací se osobní vlaky do Petrovic u Karviné z úsporných důvodů již nevrátí. Po trati již dlouho jezdí skutečně minimum cestujících, nicméně až finanční ztráty způsobené pandemickou situací si vyžádaly omezení provozu.

Právě v poslední den provozu mezi stanicemi Dětmarovice a Petrovice u Karviné vykonal zdejší turnusový stroj 810.533 kromě vozby pravidelných osobních vlaků také jeden mimořádný obrat na trati mezi stanicemi Petrovice u Karviné a Karviná město na soukromou objednávku spolku Klub projížděčů. Pro tento mimořádný obrat byl využit obratový čas mezi pravidelnými vlaky Os 3029 a Os 3034. V Petrovicích u Karviné nastoupil do vozu zaměstnanec ČD Cargo, který plnil roli pilota, jelikož strojvedoucí ČD nemají pro tuto trať seznání. Na pár snímcích si tento mimořádný vlak přiblížíme.

Trať je dnes vedena jako součást stanice Petrovice u Karviné, osobní doprava byla zastavena již v roce 1963. Do Karviné se tak dá dostat po dvou zcela různých tratích.


Stanice Dětmarovice. Motorový vůz 810.533 čeká na přestupující cestující z Elefanta 471.081 ze stanice Ostrava-Svinov.

Následuje přesun k trati Petrovice – Karviná město. Motorový vůz právě míjí areál podniku za samotnými Petrovicemi. Areál je napojen vlečkou.

Konečná stanice Karviná město. Sem stále zajíždí nákladní vlaky pro obsluhu zdejších vleček. Nástupiště byste zde však hledali marně.

Výpravní budova stále chátrá a pokud se pro ni nenajde nový majitel, bude zdemolována.


Motorový vůz 810.533 dorazil zpět do Petrovic u Karviné a během pár minut odjede do Dětmarovic jako pravidelný Os 3034.

Motorový vůz krátce zastavil v jediné zastávce mezi stanicemi Petrovice u Karviné a Dětmarovice, v Závadě. Vlaky zde zastavují pouze na znamení.


Text a foto: Petr Jetelina 2021



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vlakem do Ruska přes Pobaltí: Díl 1.: Jedeme do Moskvy a Kazaně [2019]

Směr Balkán: Vlakem po Albánii [2018]

S Regiojetem do chorvatské Rijeky [2020]

Směr Balkán: Kosovo a Makedonie [2017]

Směr Balkán: Černá Hora a Srbsko [2021]

S Vlakfestem do Bosny, 1. část: Banja Luka a Mostar [2021]

Zastavení osobní dopravy na lokálkách Středočeského kraje [2021]

Zastavení osobní dopravy na trati Čelákovice – Mochov [2021]

Malá železniční exkurze do polských Glucholaz [2014]