Zastavení osobní dopravy na trati Křinec - Městec Králové [2022]

Dne 6. července 2018 se ve stanici Městec Králové setkaly motorové vozy 810.493 a 810.616. První vůz odjede směrem do Chlumce nad Cidlinou, druhý pak směr Křinec a Nymburk.

Změna grafikonu vlakové dopravy dne 11. prosince 2022 přinesla zastavení osobní dopravy na lokální trati Křinec - Městec Králové ve Středočeském kraji. Doprava byla zastavena z důvodu dlouhodobě nízkého vytížení spojů. Přitom zastavení provozu mělo původně nastat již o rok dříve během velké vlny rušení nerentabilních provozů na lokálních tratích Středočeského kraje, o kterém jsem psal v minulosti zde. Po protestech místních samospráv bylo přistoupeno na zachování víkendového provozu v rozsahu šesti párů vlaků Nymburk - Městec Králové a zpět. Nicméně ani tyto spoje si během letošního roku cestující nenašly. Dle slov radního pro dopravu Středočeského kraje, Mgr. Petra Boreckého (STAN), letos obce proti zastavení osobní dopravy neprotestovaly. Vlaky budou nahrazeny autobusovou linkou č. 538. Úsek však nebude zcela bez dopravy, je po něm stále zaveden jeden pár manipulačních vlaků Nymburk - Městec Králové dle potřeby.

Trať byla postavena před 140 lety v roce 1882 a zdaleka nevyhovuje dnešním dopravním potřebám. Její trasování je velmi špatné, zastávky jsou umístěny daleko od obcí. Například v případě obce Činěves je zastávka vzdálena dva a půl kilometru v poli u lesa. Pro cestu do vzdálenějšího Nymburka vlak koná citelnou zajížďku přes Křinec. Proti tomu druhý úsek tratě, Městec Králové - Chlumec nad Cidlinou, má daleko lepší směřování a vytváří možnost dojížďky jednak do Chlumce, ale až do Hradce Králové.

Posledním provozním dnem se stala sobota 10. prosince 2022. Toho dne byl na trať nasazen motorový vůz 810.165, jeden z posledních tří provozních vozů řady 810 v klasickém červeném nátěru se slonovou kostí u Českých drah. Následujících několik záběrů bylo pořízeno v okolí odbočky Obora a zastávky Svídnice. S úplně posledními spoji se přišli rozloučit i místní obyvatelé v rámci setkání, které organizoval Královéměstecký okrašlovací spolek.

Křižování v dopravně Křinec.

Vysedáme na zastávce Svídnice.

Během polední pauzy byl vůz ozdoben smutečními věnci. Zde projíždí kolem mechanické předvěsti odbočky Obora směr Nymburk.

Mechanické návěstidlo odb. Obora ze směru Městec Králové.

Nad lokálkou se začíná stmívat, a to doslova.

Čilý ruch na nádraží Městec Králové před odjezdem posledního osobního vlaku směr Nymburk.

Tématická výzdoba uvnitř vozu.

Text a foto: Petr Jetelina 2022

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vlakem do Ruska přes Pobaltí: Díl 1.: Jedeme do Moskvy a Kazaně [2019]

Směr Balkán: Vlakem po Albánii [2018]

S Regiojetem do chorvatské Rijeky [2020]

Směr Balkán: Kosovo a Makedonie [2017]

Směr Balkán: Černá Hora a Srbsko [2021]

S Vlakfestem do Bosny, 1. část: Banja Luka a Mostar [2021]

Zastavení osobní dopravy na lokálkách Středočeského kraje [2021]

Zastavení osobní dopravy na trati Čelákovice – Mochov [2021]

Malá železniční exkurze do polských Glucholaz [2014]