Rozlučková jízda s pantografem na Ostravsku [2024]

Dne 27.04.2024 se uskutečnila rozlučková jízda s řadou 460 na Ostravsku. Pro jízdu byla vybrána jednotka 460.027/028 v korporátním nátěru Najbrt 1 z olomouckého depa, která tak naposled navštívila tratě, kde byla tato řada desítky let turnusována. Jedná se o jednu ze tří posledních jednotek, které jsou u Českých drah stále v provozu. 

Jednotka v pátek 26.04.2024 dorazila po dohodě s dopravcem do stanice Valašské Meziříčí a čekalo ji víkendové odstavení, během kterého byla jízda uskutečněna. V sobotu 27.04.2024 se jednotka vydala na „spanilou jízdu“ po trase: Valašské Meziříčí – Hranice na Moravě – Polanka nad Odrou  Ostrava-Vítkovice – Český Těšín – Návsí – Čadca ŽSR. Po obratu se vydala zpět po trase Čadca ŽSR – Návsí – Karviná hl.n.  Odb. Koukolná – Odb. Závada – Petrovice u Karviné. Po více než hodině se pokračovalo dále po trase: Petrovice u Karviné – Studénka – Mošnov, Ostrava airport – Studénka – Hranice na Moravě – Valašské Meziříčí, s obratem na Mošnově. Dopravcem vlaku na síti Správy železnic, s.o. byly České dráhy, a.s., na síti ŽSR Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. 

Krátká zajížďka do slovenské pohraniční stanice Čadca byla pomyslnou třešničkou na dortu celé akce. Právě sem tyto jednotky dlouhá léta zajížděly, a to jak z Ostravska, tak ze Žiliny. Naopak pokus dostat jednotku do některé z pohraničních stanic na síti PKP PLK byl bohužel neúspěšný. Žádný z oslovených polských dopravců neměl zájem vozidlo vézt pod svou licencí, ačkoliv by jízda dle UTK (Urząd Transportu Kolejowego) byla z legislativního hlediska v pořádku.

Účastníky akce byli fanoušci a přátelé železnice, včetně nemalého počtu železničních zaměstnanců. Velké poděkování patří hlavnímu organizátorovi za pozvání a bezchybný průběh jízdy a také hlavnímu strojvedoucímu, jehož dosavadní profesní život byl provázen právě touto dnes již legendární řadou.

Akce se konala v rámci jízd Klubu projížděčů s oficiálním názvem „Gorolská družba“.  Klub v minulosti uskutečnil již dvě zvláštní jízdy s jednotkou 460.079/080 v letech 2021 a 2023.

"Pantograf" 460.027/028 byl zachycen na příjezdu do stanice Hranice na Moravě.

Fotozastávka v Šenově se bohužel nevydařila. Slunce se ne a ne ukázat a v patách nám jel Vectron s nákladním vlakem.

Další fotozastavení mezi zastávkami Havířov-Suchá a Horní Suchá dopadlo lépe.

Další fotozastávka proběhla nedaleko Albrechtic u Českého Těšína. Zde se stále nachází původní svršek i trakční stožáry.

Ve stanici Návsí proběhla zastávka z provozních důvodů. Jednak nás zde předjížděl osobní vlak, ale nastoupil i pilot ZSSK. Bohužel, nebyla možnost využít pilota jednoho ze soukromých dopravců.

Následující záběr vznikl nedaleko zastávky Bocanovice.

Mezi zastávkou Mosty u Jablunkova zastávka a státní hranicí byl pořízen vrcholný záběr této jízdy.

Železniční stanice Čadca byla cílem jízdy. Pantograf krásně zapadá do zdejší stanice.

Na zpáteční cestě proběhlo krátké zastavení u Jablunkovského tunelu.

Krátké zastavení v zastávce Závada na trati Dětmarovice - Petrovice u Karviné.

Modernizovaná stanice Petrovice u Karviné. Pantografu dělal společnost "Rumburak" dopravce ČD Cargo Poland.

Následující záběr vznikl na výjezdu ze stanice Mošnov, Ostrava airport, která byla vystavěna v letech 2013 až 2014. Poslední jízda řady 460 na pravidelném osobním vlaku zde proběhla dne 20.05.2023. Jelikož tehdy všechny turnusové "pantery" řady 650.0 byly odstaveny a strojvedoucí neměl poznání pro řadu 650.2, musel být i přes zákaz Moravskoslezského kraje nasazen "pantograf" 460.061/062.


Pamětní razítko vydané při příležitosti této jízdy.

Text a foto: Petr Jetelina 2024


Komentáře

  1. Možná měli smazat čmárání okolo dálkového reflektoru. Kazilo fotky,jinak hezké.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vlakem do Ruska přes Pobaltí: Díl 1.: Jedeme do Moskvy a Kazaně [2019]

Směr Balkán: Vlakem po Albánii [2018]

S Regiojetem do chorvatské Rijeky [2020]

Směr Balkán: Kosovo a Makedonie [2017]

Směr Balkán: Černá Hora a Srbsko [2021]

S Vlakfestem do Bosny, 1. část: Banja Luka a Mostar [2021]

Zastavení osobní dopravy na lokálkách Středočeského kraje [2021]

Zastavení osobní dopravy na trati Čelákovice – Mochov [2021]

Malá železniční exkurze do polských Glucholaz [2014]