Rakouské zastavené lokálky: Aschach an der Donau [2019]

Tento krátký článek se bude věnovat lokální trati Wells – Aschach an der Donau, tzv. Aschacher Bahn, která se nachází nedaleko Linze. Se změnou grafikonu dne 15.12.2019 zde došlo k zastavení osobní dopravy. Ta však zde byla velmi slabá, v pracovní dny byl zaveden pouhý jeden ranní pár vlaků za účelem svozu školáků do Wellsu. V období letního času pak byl o víkendu zaveden jeden odpolední pár vlaků. Spolková země Horní Rakousy již však tento provoz neměla zájem financovat. V této podobě provoz probíhal od prosince 2008, kdy došlo k silné redukci spojů a náhradě autobusy. Do zastavení provozu byla doprava zajišťována motorovými vozy řady 5047, které jsou pro mnohé rakouské lokálky typické. O svou budoucnost se však trať bát nemusí, probíhá zde nákladní doprava do továrny Agrana na kukuřičný škrob v Aschachu.

Stanice Eferding. Přípoj od vlaku z Linze vyčkává na odjezd do Achachu.
Konečná stanice Aschach an der Donau.

Dvacet kilometrů dlouhá trať Wells – Aschach an der Donau byla dokončena v roce 1886. Od roku 1912 se ve stanici Eferding trať kříží s tzv. Linzer lokalbahn v trase Linz – Peuerbach, která byla elektrizována.

K 1. 1. 2021 mělo dojít k převzetí tratě spolkovou zemí Horní Rakousy a následně její začlenění do sítě Linzer lokalbahn, včetně elektrizace úseku Eferding – Aschach. K převodu však zatím dosud nedošlo a trať je dodnes bez osobní dopravy.

Schéma tratě (zdroj: wikipedia, Linzer lokalbahn)

Text a foto: Petr Jetelina 2023

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vlakem do Ruska přes Pobaltí: Díl 1.: Jedeme do Moskvy a Kazaně [2019]

Směr Balkán: Vlakem po Albánii [2018]

S Regiojetem do chorvatské Rijeky [2020]

Směr Balkán: Kosovo a Makedonie [2017]

Směr Balkán: Černá Hora a Srbsko [2021]

S Vlakfestem do Bosny, 1. část: Banja Luka a Mostar [2021]

Zastavení osobní dopravy na lokálkách Středočeského kraje [2021]

Zastavení osobní dopravy na trati Čelákovice – Mochov [2021]

Malá železniční exkurze do polských Glucholaz [2014]