Návrat pravidelného provozu na úzký rozchod v Polsku [2015]

Po třech letech od zastavení posledního pravidelného provozu se v Polsku opět vrací vlaky na úzký rozchod. Dne 4. dubna 2015 se znovu rozjely na Pleszewskej Kolei Lokalnej mezi stanicemi Pleszew Miasto a Pleszew Wąskotorowy, kde úzkokolejka tvoří přípoje na osobní vlaky společnosti Przewozy Regionalne. Dopravcem na trati je společnost SKPL Cargo. Funkčních úzkorozchodných tratí sice zůstalo v Polsku zachováno více, ve všech případech se však jedná pouze o letní turistické provozy.

Pleszew na mapě Polska.

Při zahájení provozu bylo v jízdním řádu zavedeno celkem 7 párů vlaků v pracovní dny, resp. 4 páry o víkendu. Po změně jízdního řádu od 1. září se počet spojů zvyšuje na 12 párů v pracovní dny, 11 v sobotu a 10 v neděli. Délka trati je cca 3,5 km, vlak tuto vzdálenost překoná za 10 minut. Obyčejná jednosměrná jízdenka vyjde na 3 zloté, měsíční stojí 60 zlotých, dopravce poskytuje státem nařízené slevy. Jízdenky je možno zakoupit u strojvedoucího bez přirážky nebo ve vybraných pokladnách dopravce Przewozy Regionalne ve Velkopolském vojvodství (např. Poznań Główny, Pleszew, Ostrów Wielkopolski). Dopravu zajišťuje původem rumunský motorový vůz řady MBxd2-216. Z této řady jsou vyrobeny i tzv. hašišbedny českého dopravce JHMD, díky čemuž se českému cestujícímu nabízí možnost srovnání vozu před rekonstrukcí i po ní.

Jízdní řád po zprovoznění, 2015

Provozní zajímavostí je vedení vlaků bez dotací, jejich provoz je financován pouze z jízdného a zisků firmy z nákladní dopravy. Dle facebookového profilu společnosti SKPL vlaky jezdily bez dotací i v roce 2011. Lze se domnívat, že znovuzavedením vlaků chce dopravce přesvědčit místní samosprávu, že provoz trati má smysl a stojí za to jej financovat z veřejných prostředků.

Technický stav trati je však velmi špatný, je nutno provést opravu celého úseku. Stejně tak motorový vůz by si zasloužil úpravu interiéru pro cestující, především výměnu dřevěných lavic, nové obložení či dvouvrstvá okna pro lepší teplotní pohodu během zimy.

Stanice Pleszew Waskotorowy, kde probíhá přestup do normálněrozchodných osobních vlaků. Úzkorozchodné dráhy mají často svá osobní nádraží v blízkosti styku s normálně rozchodnou sítí.

Interiér motorového vozu MBxd2-216 s původním interiérem.

Konečná stanice Pleszew.

Splítka úzkého a normálního rozchodu.


Podvečerní odjezd ze stanice Pleszew Waskotorowy do Pleszewa.

Vývoj v minulých letech

Pleszewska Kolej Lokalna je posledním pozůstatkem původního úzkorozchodného systému Krotoszyńskej Kolei Dojazdowej, nacházejícího se asi 80 km jihovýchodně od Poznaně. Byl vystavěn v roce 1900, jeho délka činila až 54 km. Calá trať měla rozchod 750 mm, avšak do stanice Pleszew Miasto byla zbudována unikátní tříkolejnicová splítka s normálním rozchodem 1435 mm, jež se zachovala dodnes. Nákladní vlaky využívají standardní rozchod, zatímco osobní vlaky vždy využívaly rozchod úzký. Již od roku 1986 se však provoz odehrává pouze na úseku Pleszew Wąskotorowy – Pleszew Miasto, zbytek tratě byl zlikvidován.

Dne 10. 6. 2001 zasáhla úzkorozchodné kolejové systémy velká rána, když se PKP rozhodly zastavit veškerý provoz na všech těchto tratích. Pleszewská trať však dostala výjimku, osobní vlaky dojezdily až na konci školního roku, 22. června. Naštěstí proběhla rychlá jednání s místními samosprávami, a většina tratí se do dvou let dostala do jejich rukou. Na některých provoz již obnoven nebyl, na celkem sedmi tratích začal operovat soukromý dopravce SKPL (Stowarzyszenie Kolejowych Przewozów Lokalnych), který vznikl ze sdružení při Kaliskej Kolei Dojazdowej, a převzal provoz i na Pleszewskej Kolei Lokalnej.

Po zastavení provozu osobních vlaků v roce 2001 nákladní doprava fungovala stále díky standardnímu rozchodu, až v roce 2006 se přidaly osobní vlaky společnosti SKPL. Rozsah tří párů vlaků pouze v pracovní dny byl postupně navýšen až na pět párů. Tak jako na ostatních reaktivovaných tratích začala i zde kvůli zchátralé infrastruktuře, mizernému jízdnímu řádu a zastaralému vozovému parku osobní doprava skomírat, a v prosinci 2012 opět utichla úplně, kdy z jízdního řádu byl vypuštěn poslední ranní pár osobních vlaků. Nákladní doprava však fungovala bez přestání doposud, a 13. 6. 2015 se překvapivě vrátila doprava osobní.

Schéma dávného rozsahu PLK.

Jízdní řád před zastavením osobní dopravy v roce 2011.

 

Závěrem

Pleszewska Kolej Lokalna má mezi ostatními polskými úzkorozchodnými tratěmi výjimečné postavení. Se svými 3,5 km je nejkratší úzkorozchodnou tratí, osobní provoz se zde vždy udržel nejdéle, a v současnosti je opět jedinou tratí s pravidelnou dopravou. Nesmíme také opomenout již zmíněnou unikátní tříkolejnicovou splítku, která vede prakticky v celé délce dráhy.

V roce 2017 získal dopravce SKPL Cargo do svého vlastnictví 4 vozy řady 810 od Českých drah. Jednalo se o vozy 810.054 (ex DKV Plzeň, PJ Rakovník), 810.210 (ex DKV Plzeň, PJ Tábor), 810.569 (ex DKV Brno) a 810.642 (ex DKV Praha, PJ Kolín). Po jejich zprovoznění v depu Pleszew miasto došlo k nahrazení úzkorozchodného motorového vozu MBxd2-216 právě řadou 810. Provoz v tomto duchu pokračuje i v roce 2024.

Nezbývá než popřát dráze spoustu přepravených cestujících.

Zdroje: Web SKPL, Facebook SKPL, Rynek kolejowy, Rynek kolejowy, Vlaky.net


Článek vyšel na webu Želpage dne 04.10.2015 

Text a foto: Petr Jetelina 2015

 

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vlakem do Ruska přes Pobaltí: Díl 1.: Jedeme do Moskvy a Kazaně [2019]

Směr Balkán: Vlakem po Albánii [2018]

S Regiojetem do chorvatské Rijeky [2020]

Směr Balkán: Kosovo a Makedonie [2017]

Směr Balkán: Černá Hora a Srbsko [2021]

S Vlakfestem do Bosny, 1. část: Banja Luka a Mostar [2021]

Za Čmeláky do Albánie [2024]

Zastavení osobní dopravy na trati Čelákovice – Mochov [2021]

Zastavení osobní dopravy na lokálkách Středočeského kraje [2021]